Fysisk Inaktivitet Bland Barn – Ett Ekologiskt Perspektiv
Detta projekt fokuserar på barn som upplever fysisk inaktivitet. Denna grupp av barn förtjänar uppmärksamhet av flera skäl. Framför allt understryker det betydelsen av fysisk aktivitet som ett samhälleligt bekymmer och betonar relevansen av hur samhället organiserar miljöer för fysisk aktivitet.
Målet med projektet är att främja förståelsen för hur alternativa fysiska aktiviteter kan fungera som ett medel för att öka varaktig fysisk aktivitet bland inaktiva barn på deras egna villkor.
På individuell nivå utforskar projektet hur fysiskt inaktiva barn konstruerar sin relation till fysisk aktivitet som en social och kulturell strävan. På organisationsnivå undersöker det institutionella förutsättningar för aktörer som för närvarande är involverade i främjandet av fysisk aktivitet bland fysiskt inaktiva barn.
Projektet som helhet bygger på ekologisk systemteori. Detta utifrån att fysisk aktivitet betraktas som ett komplext beteende som påverkas av många sammankopplade faktorer inom olika miljösystem, vilka skapar synergistiska effekter. Enligt ekologisk teori formar beteenden genom individuella egenskaper och miljöegenskaper. I sammanhanget av barns fysiska aktivitet har två individuella resurser betonats som särskilt viktiga: tillit till den egna förmågan samt överensstämmelse med värderingar och självbild. Följaktligen kommer dessa dimensioner att analyseras i relation till sociokulturella och institutionella faktorer som påverkar rörelsemönster.
I den första fasen genomförs en utforskande intervjustudie som fokuserar på fysiskt inaktiva barn. Studien innebär upprepade individuella intervjuer med barn i åldern 7 till 15, med målet att utforska deras erfarenheter av att integrera fysisk aktivitet under fritiden. Forskningen omfattar två intervjuomgångar och följer förändringar i deras relation till fysisk aktivitet under en 6-månaders interventionsperiod med Fysisk Aktivitet på Recept (FaR).
Projektet genomförs i samarbete med Centrum för Fysisk Aktivitet, en specialiserad enhet inom Region Västra Götaland.
Medverkande forskare
Johan Högman, ¹û¶³´«Ã½s universitet
Stean Wagnsson, ¹û¶³´«Ã½s universitet
Darun Jaf, Örebro universitet
Susanne Bernhardsson, Sahlgrenska Akademin, Göteborgs universitet