Lärares tillämpning av Motiverande samtal i skolan
Detta är ett avhandlingsprojekt som fokuserar på implementering och tillämpning av motiverande samtal i grundskolan. Martina Jordan är huvudansvarig för projektet.
Motiverande samtal (MI från engelska Motivational Interviewing) är en målinriktad samtalsstil som används för att stärka individers egen motivation och tilltro till sin egen förmåga. Intresset för att implementera MI har ökat i skolans värld, i syfte att främja goda sociala relationer mellan lärare och elever och utveckla lärares relationella förhållningssätt. Tidigare forskning har visat att MI kan vara effektivt för att främja elevers motivation och beteende i skolan, och används även för att förbättra elevers skolresultat. Det behövs dock mer kunskap om hur MI tillämpas ur ett lärarperspektiv och hur lärare kan använda MI i sitt dagliga arbete. Det saknas även forskning om MI-baserade interventioner i skolan som syftar till att öka lärares autonomistödjande förhållningssätt och främja elevers studiemotivation. Avhandlingsarbetet består av tre delstudier.
Syftet med projektet
Det huvudsakliga syftet är att studera lärares erfarenheter av att tillämpa motiverande samtal (MI) i svenska grundskolor. Avhandlingen syftar även till att undersöka om en intervention baserad på MI kan påverka lärares autonomistödjande förhållningssätt, öka teacher efficacy och elevers studiemotivation.
Projektets genomförande
Den första delstudien är en kvalitativ intervjustudie, där 13 MI-utbildade lärare i årskurs 4–9 deltog. Syftet är att undersöka lärarnas erfarenheter och upplevelser av att tillämpa MI i skolan.
Den andra delstudien är en interventionsstudie där 14 lärare i årskurs 5–6 har blivit utbildade i MI under en termin. Studiens syfte är att undersöka om en MI-baserad intervention kan påverka lärares autonomistödjande förhållningssätt, lärares självtillit och öka elevers studiemotivation. I denna studie deltog 14 lärare och 478 elever i årskurs 5–6, från 16 olika grundskolor. Datamaterialet består av enkäter med både lärare och elever.
Den tredje delstudien är en interventionsstudie där 23 lärare i årskurs 7–9 har utbildats i MI under en termin. Syftet är att undersöka vilka upplevelser och erfarenheter lärare har av att delta i en MI-baserad utbildningsinsats som syftar till att stärka lärares relationella förhållningssätt och främja elevers motivation. Datamaterialet består av fokusgruppsintervjuer med lärarna.
Ěý
Publikationer
Jordan, M.S., Wagnsson, S., & Gustafsson, H. (2023). Using motivational interviewing to promote teacher efficacy, autonomy-supportive teaching, and students’ academic motivation.ĚýCogent Education, 10(2), 2229033.Ěý
Svensson, M., Wagnsson, S., & Gustafsson, H. (2021). Can motivational interviewing be a helpful professional tool? Investigating teachers’ experiences.ĚýEducational Research,Ěý63(4), 440-455.