Rättighetsbaserad Skola
Bakgrund
Rättighetsbaserad skola är en arbetsmodell som Unicef Sverige erbjuder skolor för att främja och stödja deras arbete med barns rättigheter. Arbetsmodellen har utvecklats av Unicef internationellt och anpassats till svensk grundskola. Rättighetsbaserad skola bygger på fem grundstenar: (1) kunskap om barnkonventionen, (2) ökat elevinflytande, (3) engagemang för sina och andra barns rättigheter, (4) implementering av barnkonventionen i verksamheten, och (5) samverkan med det omgivande samhället. Arbete enligt modellen är organiserat i sex steg som syftar till att samla skolans arbete med barns rättigheter.
Studien
Det övergripande intresset för studien är att undersöka hur arbetsmodellen påverkar skolor som använder den, och att utifrån detta dra slutsatser om hur väl modellen fungerar för att stärka skolors arbete med barns rättigheter. Studien riktas mot två av de grundstenar som modellen bygger på; kunskap om barns rättigheter (barnkonventionen) och ökat elevinflytande. Vi undersöker också lärarnas uppfattningar om hur arbetsmodellen påverkar dem och skolans arbete.
Följande frågor har väglett studien:
• Kan en ökad omfattning av och precision i kunskaper om rättigheter iakttas hos eleverna i de nya RBS-skolorna? Om ja – hur ser förändringen ut? Hur ser elevernas kunskaper om rättigheter ut i den etablerade RBS-skolan?
• Beskriver lärarna att deras arbete påverkas av arbetsmodellen? Om ja – vilken påverkan beskriver de? Om nej - varför inte? Förändras uppfattningar om påverkan under studieperioden, och i så fall hur?
• Kan en förändring i elevers upplevelse av delaktighet och inflytande, respektive lärares synsätt på elevers delaktighet och inflytande, iakttas under studieperioden? Om ja – hur ser förändringen ut?
Studien genomförs genom semistrukturerade intervjuer med lärare och elever i årskurs 2, 5 och 8 i ett urval av de skolor som arbetar med Rättighetsbaserad skola, samt elever och lärare i skolor som inte använder arbetsmodellen. Sammanlagt kommer ca 350 elever och 60 lärare att ha intervjuats. I en tilläggsgrupp, om ca 60 elever och 10 lärare, intervjuas elever och lärare i motsvarande årskurser, i skolor som inte använder modellen.
Studien inleddes 2021 och ska avslutas under 2024.
Medverkande forskare
Professor Ann Quennerstedt, Örebro Universitet
Lisa Isenström, ¹û¶³´«Ã½ Universitet
Finansiering
Unicef Sverige
Tilläggsgruppen finansieras av Örebro Universitet