Johanna Ahl förskollärarprogrammet
Ett brinnande engagemang för barn är något som förenar studenterna på lärarutbildningarna. Johanna hade praktisk erfarenhet av att jobba på förskola när hon började på förskollärarprogrammet. Nu får hon nytta av erfarenheterna när hon reflekterar kring både pedagogik och vuxnas ansvar.
Johanna valde förskollärarprogrammet därför att hon vill göra skillnad för barnen. Efter studenten jobbade hon på olika förskolor under sex år. Där fick hon se både bra och dåliga exempel på hur barn kan bemötas och hur pedagogiken kan se ut. Hon bestämde sig för att hon ville vara med och ändra på kulturen på förskolor, för att barnen ska få en bättre och tryggare uppväxt.
Hur är det att plugga till förskollärare?
Superkul! Ibland kan det vara jobbigare, som när vi har en lång föreläsning om hur barn kan fara illa. Men oftast är det ett spännande och roligt område att studera – barn är så himla raka i sin kommunikation! Det gör att jag får feedback direkt på det jag gör och vardagen blir fartfylld. Lektionssalarna är fulla med likasinnade studenter som också brinner för området, vilket skapar en positiv studiemiljö.
Är det något du vill säga till blivande studenter?
Sök! Det är en utbildning och ett kommande yrke som många trivs med, tack vare att det är så givande och utvecklande för en själv som person. Är du osäker på vilka ämnen du är intresserad av är det bara att prova det du tror kan funka. Jag har många kompisar som har bytt undervisningsämnen när de varit igång med studierna.
Vad gör du om tio år, tror du?
Utbildar mig till rektor. På så vis kommer jag kunna bidra ännu mer till en positiv miljö för barnen. Det är nödvändigt att hela tiden problematisera sin egen yrkesroll i olika situationer när du jobbar som lärare och jag vill att vi ska bli bättre på det. Vuxna har stora skyldigheter gentemot barnen och är de som har makten. Vi behöver vara självkritiska, för barnens skull.