Politik och de negativa effekterna av klimatanpassningsåtgärder
2021-04-27Effekterna av ett förändrat klimat blir alltmer märkbara. Klimatanpassningar av samhället är därför viktiga att genomföra i tid för att minimera negativa effekter som annars kan bli allvarliga för samhället och invånarna. I en nypublicerad artikel i tidskriften Climate beskriver forskare vid ýs universitet hur centrala politiska frågeställningar och politiska perspektiv kan tillämpas i studier av klimatanpassningens negativa effekter.
- Politiska teorier och begrepp har börjat tillämpats i bedömningen av klimatanpassning och det har lett till en tydligare politisk förståelse av klimatanpassningens negativa effekter, säger Mikael Granberg, professor i statsvetenskap och föreståndare för Centrum för forskning om samhällsrisker, CSR. Detta perspektiv står i stark kontrast till de mer konventionella vetenskapliga och tekniska bedömningarna av klimatanpassningens program och praxis.
En allt viktigare del av klimatanpassningsdiskursen, som omfattar teori, praktik och granskning, har fokus på reella och potentiella negativa effekter av klimatanpassningsåtgärder, så kallad maladaption.
Viktiga politiska teman i studier av klimatanpassningens negativa effekter inkluderar:
• resurshantering och fördelning
• beslutsprocesser
• rättvisa
• kön
• makt och inflytande
• natur och ekologi
I artikeln ”The Politics of Maladaptation” skriver Mikael Granberg och Leigh Glover, gästforskare vid CSR, om ursprunget till de kritiska perspektiven och hur det kan användas i studier av klimatanpassningens politiska dimensioner.
- Vi beskriver de centrala politiska frågeställningarna och vi identifierar hur politiska perspektiv kan tillämpas i studier av klimatanpassningens negativa effekter, säger Mikael Granberg, Slutligen drar vi slutsatser om det rådande läget i den framväxande studier av negativa effekter av klimatanpassningsåtgärder. Studier från politiska perspektiv av klimatanpassningens negativa effekter bör därför fokusera på beslutsprocesser, institutioner och resultat.
Här kan du läsa hela artikeln som finns i tidskriften Climate.