龱쳢®
龱쳢® är ett nav i CSR:s verksamhet och vår främsta arena för kunskaps- och erfarenhetsutbyte. 龱쳢® är ett koncept som har växt fram för att stödja kommunikation och interaktion kring tvärvetenskapliga forskningsresultat om ofta komplexa processer på ett tillgängligt och engagerade sätt. 龱쳢® är också en mötesplats där nya forskningsfrågor skapas och olika former av datainsamling möjliggörs.
Pedagogiska verktyg
En viktig del av RiskLabär en verktygslåda med pedagogiska verktyg, metoder och övningar som kan användas för att väcka intresse, förmedla kunskap och bidra till lärande. Exempel på verktyg inom konceptet är:
- Risk- och säkerhetsvandringar – Tematiska vandringar i stadsmiljö där riskutsatta eller sårbara platser besöks och där diskussioner handlar om exempelvis åtgärder, resiliens och riskuppfattningar i samhällsplanering.
- Floodville – ett interaktivt översvämningsspel där deltagarna gör prioriteringar i skyddet av samhällsviktig verksamhet och rädda ett samhälle från översvämning (rinnande vatten i en fysisk modell) med hjälp av modellera.
- 龱ö辱Բ – ett spel där deltagarna tillsammans i dialog fattar beslut om, och bygger, ett hållbart samhälle med fokus på risker. Spelet handlar om hur vi bygger vårt samhälle påverkar samhällsrisker.
- Rollspel – där deltagarna på ett lekfullt sätt representerar olika samhällsintressen som berörs och behöver agera vid en inträffad kris. Rollspel öppnar upp för vidare diskussion om hur svårt det kan vara att agera, samarbeta och fatta beslut tillsammans med andra samhällsaktörer under en krissituation.
I RiskLab tar vi fasta på det kreativa mötets kraft för lärande och problemlösning. Genom flexibla läroformer uppmuntras deltagarna att engagera sig och samarbeta för att tillsammans nå ökad medvetenhet, skapa nya idéer eller prova nya arbetssätt. Vi kopplar också workshops, exkursioner och likande evenemang till RiskLab då vi genom dessa flyttar ut vår kommunikation och lärande till platser där händelser inträffat och/eller risker är mer gripbara.
Rummet RiskLab
Rummet är en anpassningsbar miljö för lärande där vi välkomnar olika grupper, från grundskola och universitet till samhällsaktörer från Sverige och Internationellt. Genom flexibla läroformer uppmuntras deltagarna att engagera sig och samarbeta för att tillsammans nå ökad medvetenhet, skapa nya idéer eller prova nya arbetssätt.
RiskLab, forskning och forskningskommunikation
Konceptet RiskLab innebär också en mötesplats där nya forskningsfrågor skapas och olika former av datainsamling möjliggörs. Inom RiskLab studerar vi bland annat lärande och riskpedagogik kopplat till olika forskningsprojekt.
RiskLab möjliggör också forskningskommunikation om tvärvetenskapliga forskningsresultat, ofta om komplexa underliggande processer på ett enkelt och engagerade sätt. RiskLab ger möjlighet att delta i interaktiva presentationer av forskning och att kunna ”ta” och ”känna på” olika typer av risker och dess effekter.
Aktuellt
Ett utvecklingsområde i RiskLab är Spel och spelifiering som metod för lärande om samhällsrisker. Vi genomför gärna workshops och demonstrerar exempel för olika målgrupper. Vi bedriver även forskning och utvecklingsprojekt. Ett av projekten heter INCREDILAB INcreased Climate Resilience Education and DIgital transformation Lab.
Projektet ska främja klimatanpassning och beredskap för klimatrelaterade gränsöverskridande kriser. Projektets aktiviteter ska bidra till att öka och förbättra samverkan mellan kommuner, företag och andra organisationer inom gränsregionen Värmland-Innlandet. Genom en behovsanalys och genom att utveckla och testa både analoga och digitala spel, sprider och utvecklar INCREDILAB kunskap och åtgärder kring klimatanpassning och beredskap idag såväl som för framtiden.
Det projektet är finansierat av Interreg Sverige-Norge, den Europeiska regionala utvecklingsfonden.