Birgitta Ljung Egeland
Forskning
Mina forskningsintressen rör narrativ forskning, språkdidaktik och tillämpad språkvetenskap, särskilt flerspråkighet, samt barns och ungas hälsa och utveckling. Elevers perspektiv ochintervjuer med barn och ungdomar har jag särskilt intresserat mig för i min forskning.
UTVALDA FORSKNINGSPROJEKT
Berättelser om lokala läspraktiker som kraftfull professionell kunskap för svenskundervisning i gymnasieskolan.(Finansierat av Centrum för språk- och litteraturdidaktik).
Projektet handlar om hur yrkespojkars berättade erfarenheter om läsning kan ge kunskap om läsaridentiteter och lokala, platsbaseradeläspraktiker och som kan användas som utgångspunkt för en svenskundervisning och göras till kraftfull kunskap för både lärare och elever transformerad i undervisning. Teoretiskt och metodologiskt tar projektet utgångspunkt ilivsberättelser och bl.a. begreppetnarrative learning(Goodson et al., 2010) som handlar om hur människan läridzgenomberättande och berättelser. Projektet vill ge två kunskapsbidrag; dels med disciplinär kunskap om lokala, platsbaseradeläspraktiker hos yrkespojkar i skogsbygd,dels med kunskap om vad en läsundervisningsom tar sin utgångspunkt i sådana lokala, platsbaseradeläspraktiker gör med yrkeselevers berättelser om sig själva som läsare. Projektet drivs tillsammans med Stig-Börje Asplund, ýs universitet.
Grundläggande litteracitetsundervisning för sfi(Finansierat av Skolforskningsinstitutet)
Syftet med detta projekt är att utveckla undervisningsformer inom kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare (sfi) studieväg 1, som stödjer elevernas andraspråksutveckling, särskilt tidig läs- och skrivutveckling. Inom projektet kommer vi att skapa kunskap om elevernas och lärarnas förhållningssätt till, samt erfarenheter av undervisningen och dess innehåll. Vidare kommer vi att tillsammans med sfi-lärare utveckla undervisningsformer med fokus på digitala resurser samt elevernas språkliga erfarenheter och språkbruk i vardags- och arbetsliv. Projektledare är Åsa Wedin, Högskolan Dalarna och övriga projektdeltagare är Annika Norlund Shaswar, Umeå universitet och Jenny Rosén, Stockholms universitet.
Storytelling som bedömningsbar kompetens: En policyanalys av de nationella ämnesproven i engelska och svenska (Finansierat av Centrum för språk- och litteraturdidaktik)
Pilotprojektet syftar till att bygga upp en kunskapsbas genom en policydokumentsanalys med särskilt fokus på de nationella proven i årskurserna 3, 6 och 9, för att senare utmynna i ett empiriskt projekt med data från klassrum. Målet äratt utveckla en komparativ ämnesdidaktisk gren inom forskningsmiljön ROSE, där ämnesdidaktiker från andra ämnen deltar i jämförande empiriska studier och teorigenerering. Iuppskalningsprojektet planeras ett temanummer i en ämnesdidaktisk tidskrift med olika perspektiv på storytelling och dess roll i skolans ämnen och undervisning. Projektet drivs i samarbete med Erica Sandlund, Silvia Kunitz och Christina OlinScheller, ýs universitet.
Migration och kraftfull kunskap
Projektet drivs inom forskargruppen ROSE (Research On Subject-specific Education) och syftet är att utveckla modeller för undervisning om migration, med särskilt fokus på mellanstadiet. Genom forskningscirklar med verksamma lärare kommer forskare och lärare att utveckla undervisningen med utgångspunkt i relevant kraftfull kunskap. Projektet är interdisciplinärt och vårdelhandlar specifikt om språk och migration och sker i samarbete med professor Lise Iversen Kulbrandstad, Högskolan i Innlandet, Norge samt Anna Lindholm, ýs universitet.
Learner beliefs about language diversity in English language teaching.(Finansierat av Centrum för språk- och litetraturdidaktik)
Ettårigt postdok-projektkopplat till det VR-projektet ”MultiLingual spaces: Language practices in English classrooms” (projektledare Marie Källkvist, Lunds universitet) med syftet attundersöka hur lärare och elever på ett strategiskt sätt bäst kan använda sina språkliga repertoarer under engelsklektioner.Mitt bidrag var att utvidga projektet med relevanta data och analyser ur ett elevperspektiv.
Homework completion and interplay between school and homes of newly arrived students
Projektet är en spin-off på Susanne Dueks och Birgitta Ljung Egelands avhandlingsprojekt och fokus riktas mot de villkor och förutsättningar som nyanlända och/eller flerspråkiga elever omges av när det handlar om läxor och samverkan mellan skola och hem.
Those who do not read. Rural working-class men and their reader histories
In this research project we (Stig-Börje Asplund and Birgitta Ljung Egeland) conduct life story interviews with working-class men to examine their reader histories. From a life story perspective, and on the basis of a broad definition of text and reading, our aim is to capture how reading is used in these men's identity construction.
Translanguaging som identitetsskapande praktik – från elevens perspektiv.
Ettårigt projektsom undersöktedels translanguaging i elevers berättande och berättelser om flerspråkighet, dels (extramural) translanguaging i elevers berättelser om att göra läxor.
Berättelser om tillhörighet - om barn med migrationsbakgrund på en mindre ort.
Mitt avhandlingsprojekt där jag med utgångspunkt i en narrativ forskningsansats utforskade barn med migrationsbakgrund på två mindre orter och deras berättade erfarenheter av känsla av tillhörighet.
SELMA-studien
Syftet med SELMA-studien (SELMA2) är att undersöka om det finns ett samband mellan exponering för hormonstörande kemikalier under graviditeten och barnens hälsoutveckling avseende ämnesomsättning, astma, allergi, könsutveckling, känslomässig utveckling och förmåga till inlärning. Mitt bidrag i studien var att som psykolog undersöka barnens utveckling vid sju års ålder. Se projektets hemsida:
Undervisning
Jag har sedan 1990-talet undervisat ifristående kurser och kurser på lärarutbildningen, främsti svenska som andraspråk, svenska språket ochspecialpedagogik. För närvarande är jag biträdande handledare för ett antaldoktorander och licentiander.
Samverkan
ROSE. Research on subject-specific education, /rose
CSL. Centrum för språk och litteraturdidaktik, /csl
UBB. Utbildningsvetenskapliga studier av barn och barndom/ubb
Seminariet för narrativa studier, ýs universitet/pedagogiskt-arbete/forskning/forskning-hos-oss/seminariet-narrativa-studier
Nordiskt nätverk för berättelseforskning.
ASLA, Den svenska föreningen för tillämpad språkvetenskap (Association suédoise de linguistique appliquée),
SMDI, Svenska med didaktisk inriktning. .
Biografi
Jag har en bakgrund som ämneslärare ochsom leg.psykolog i barn- och ungdomspsykiatrin. Sedan 1994 har jag arbetat som universitetsadjunkt ilärarutbildningen påHögskolan iý/ýs universitet, främst i ämnet svenska som andraspråk och har också under flera år arbetat som studierektor för ämnena svenska språket, svenska som andraspråk och litteraturvetenskap. Jag disputerade 2015 i pedagogiskt arbete med avhandlingen Berättelser om tillhörighet - om barn med migrationsbakgrund på en mindre ort.
Publikationer
- Stig-Börje Asplund, Birgitta Ljung Egeland, 2024
- Marte Nordanger, Birgitta Ljung Egeland, 2024
- Annika Norlund Shaswar, Birgitta Ljung Egeland, Jenny Rosén, Åsa Wedin, 2024
- Peter Carlman, Maria Hjalmarsson, Birgitta Ljung Egeland, 2024
- Stig-Börje Asplund, Birgitta Ljung Egeland, Christina Olin-Scheller, 2024
- Stig-Börje Asplund, Birgitta Ljung Egeland, 2024
- Stig-Börje Asplund, Birgitta Ljung Egeland, 2023
- Stig-Börje Asplund, Birgitta Ljung Egeland, 2023
- Maria Hjalmarsson, Peter Carlman, Birgitta Ljung Egeland, 2022
- Susanne Duek, Anna Lindholm, Birgitta Ljung Egeland, 2022
- Birgitta Ljung Egeland, Lise Iversen Kulbrandstad, 2022
- Birgitta Ljung Egeland, Stig-Börje Asplund, 2021
- Birgitta Ljung Egeland, Peter Carlman, Maria Hjalmarsson, 2021
- Susanne Duek, Maria Hjalmarsson, Birgitta Ljung Egeland, 2021
- Birgitta Ljung Egeland, 2021
- Stig-Börje Asplund, Birgitta Ljung Egeland, 2021
- Lise Iversen Kulbrandstad, Birgitta Ljung Egeland, Marthe Nordanger, Christina Olin-Scheller, 2020
- Stig-Börje Asplund, Birgitta Ljung Egeland, 2020
- Peter Carlman, Maria Hjalmarsson, Birgitta Ljung Egeland, 2019
- Redaktör, 2019
- Birgitta Ljung Egeland, 2019
- Birgitta Ljung Egeland, Stig-Börje Asplund, 2018
- Birgitta Ljung Egeland, 2018
- Stig-Börje Asplund, Birgitta Ljung Egeland, 2018
- Birgitta Ljung Egeland, 2018
- Birgitta Ljung Egeland, Åsa Olsson, 2018
- Birgitta Ljung Egeland, Susanne Duek, 2018
- Birgitta Ljung Egeland, Susanne Duek, Christina Olin-Scheller, 2018
- Lise Iversen Kulbrandstad, Birgitta Ljung Egeland, 2018
- Lise Iversen Kulbrandstad, Birgitta Ljung Egeland, 2018
- Birgitta Ljung Egeland, Susanne Duek, 2018
- Marie Karlsson, Birgitta Ljung Egeland, 2018
- Birgitta Ljung Egeland, 2017
- Birgitta Ljung Egeland, Susanne Duek, 2017
- Birgitta Ljung Egeland, 2017
- Redaktör, 2017
- Birgitta Ljung Egeland, 2017
- Birgitta Ljung Egeland, 2016
- Birgitta Ljung Egeland, 2015
- Birgitta Ljung Egeland, 2015
- Birgitta Ljung Egeland, 2014
- Birgitta Ljung Egeland, 2010
- Birgitta Ljung Egeland, 2009