Nyheter

  • 2024-12-19

    Ämnesdidaktik i fokus under Rose-dagen

    – Ämnesdidaktik är kärnan i lärares professionella kunskap. Forskning kring detta är av stor betydelse för att utveckla undervisningen och stärka elevernas kunskap i olika ämnen, säger Christina Olin-Scheller, professor i litteraturvetenskapens didaktik och pedagogiskt arbete vid ýs universitet och en av arrangörerna bakom Rose-dagen.

    Ämnesdidaktik, lärande och undervisning i ämnen, stod i fokus när Rose-dagen arrangerades den 17 december på ýs universitet. Bakom arrangemanget stod forskarmiljön Rose (Research on Subject-specific Education).

  • 2024-12-13

    Ämnesdidaktisk kunskap om och för en hållbar utveckling

    – Naturkunskapslärares kontinuerliga utveckling av ämnesdidaktisk kunskap är mycket viktig för att ge eleverna de kunskaper och färdigheter som krävs för att bidra till en hållbar utveckling på jorden, säger Annika Forsler som disputerat med avhandlingen The Role of Pedagogical Content Knowledge When Teaching Sustainable Development in Science Education.

    Annika Forsler utbildade sig till gymnasielärare i geografi och biologi vid ýs universitet för 25 år sedan. Därefter har hon haft olika befattningar i skolans värld. 

    –&Բ;Drivkraften att kontinuerligt utvecklas och fördjupa mina kunskaper gjorde att jag på senare år studerade en masterutbildning i didaktik vid sidan av arbetet. Utbildningen väckte min nyfikenhet för doktorandstudier. Forskarskolan Käkks ämnesdidaktiska innehåll och fokus fann jag mycket intressant, det gav mig möjlighet att återknyta till min grundutbildning i biologi.

  • 2024-12-10

    Forskningsmedel ska jobba för barn och skola

    Vetenskapsrådet har under hösten delat ut forskningsmedel inom ämnet pedagogiskt arbete vid ýs universitet. Både till projekt där ý är huvudman och projekt där forskare i ý är medsökande.

    Skolgång, utvecklingsvägar och skolerfarenheter för elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar

    Huvudsökande Åsa Olsson, docent i pedagogiskt arbete, medsökande från ýs universitet, Evelina Landstedt, professor i socialt arbete, Fanny Gyberg, universitetslektor i psykologi och Birgitta Ljung Egeland, universitetslektor i svenska språket. 

  • 2024-11-07

    Bidrag till praktiknära skolforskning

    Skolforskningsinstitutet har beviljat tre projekt vid ýs universitet bidrag till praktiknära skolforskning. Universitetet har även en medsökande till ytterligare ett projekt. Målet är förbättrad undervisning inom det svenska skolväsendet.

    Forskarna vid ýs universitet som beviljats bidrag har alla ett särskilt intresse för ämnesdidaktik, lärande och undervisning i ämnen. Forskningsfokus ligger på det som händer i klassrummet och på samspelet mellan lärare och elever i lärandeprocessen. Forskarna vill veta mer om hur eleverna ska lära sig olika ämnen på ett bättre sätt, och för att få svar arbetar man tillsammans med lärare och elever. 

  • 2024-10-29

    Professor ny ledamot i läsrådet

    Regeringen har utsett Christina Olin-Scheller, professor i litteraturvetenskapens didaktik och pedagogiskt arbete vid ýs universitet, till ny ledamot i läsrådet vid Statens kulturråd.
    – Jag fick en förfrågan från Kulturrådet och känner mig mycket hedrad och stolt. Det är roligt och spännande att få chansen att påverka det läsfrämjande området i det här sammanhanget.

    – Vi fortsätter förnyelsen av läsrådet genom att förordna ledamöter som kommer in med relevanta erfarenheter, nya perspektiv och stor kunskap inom området. De kommer att kunna bidra till Kulturrådets viktiga uppgift att sätta fokus på läsfrämjande insatser för barn och unga och sprida det läsfrämjande arbete som sker runt om i landet, säger kulturminister Parisa Liljestrand i regeringens pressmeddelande. 

  • 2024-10-03

    Forskningspodden om digitalisering i skolan

    I ett specialavsnitt av Forskningspodden diskuterades digitalisering i skolan. Hur påverkar digitaliseringen i sig, och olika förhållningssätt till digitalisering, skolan och vardagen för lärare och elever? Gäster i detta avsnitt var Christina Olin-Scheller, professor i pedagogiskt arbete och i litteraturvetenskapens didaktik vid ýs universitet, och Sofie Nilsson, lärare vid Vålbergsskolan och doktorand i pedagogiskt arbete vid ýs universitet.