Ă„mnesdidaktik i fokus under Rose-dagen
2024-12-19– Ă„mnesdidaktik är kärnan i lärares professionella kunskap. Forskning kring detta är av stor betydelse för att utveckla undervisningen och stärka elevernas kunskap i olika ämnen, säger Christina Olin-Scheller, professor i litteraturvetenskapens didaktik och pedagogiskt arbete vid ąű¶ł´«Ă˝s universitet och en av arrangörerna bakom Rose-dagen.
Ă„mnesdidaktik, lärande och undervisning i ämnen, stod i fokus när Rose-dagen arrangerades den 17 december pĂĄ ąű¶ł´«Ă˝s universitet. Bakom arrangemanget stod forskarmiljön Rose (Research on Subject-specific Education).
– Syftet med Rose-dagen är att sprida vår forskning till en bredare krets inom och utanför universitetet, säger Christina Olin-Scheller. Vi vill att deltagarna ska samlas kring de studier vi arbetat med under några år och reflektera över, och diskutera, det vi gör. Rose intresserar sig för praktiknära forskning. Mycket av forskningen bedrivs tillsammans med lärare och elever för att hitta de bästa svaren för att utveckla och förbättra verksamheten. Jag är så glad att vi har lärare med oss både idag och i många av våra forskningsprojekt.
Intresserade lärare
Flera lärare hade tagit sig till universitetet för att ta del av ämnesdidaktisk forskning.
– Det är spännande och intressant att fĂĄ inblick i den forskning som bedrivs, säger Maria Jonsson, lärare i historia och svenska pĂĄ Praktiska Gymnasiet ąű¶ł´«Ă˝. Jag försöker plocka innehĂĄll som jag kan använda i praktiken.
Hennes kollega Linda Magnusson, även hon lärare i historia och svenska, håller med även om den forskning som gjorts inte handlar om den miljö hon arbetar i.
– Jag tog ganska nyligen examen och känner att det är viktigt att fortbilda sig. Det är intressant att höra om den praktiknära forskning som pågår.
Helen Engdal är lärare i svenska och engelska på Introduktionsprogrammet IM i Grums kommun.
– Det är kul att ta del av den senaste forskningen och jag hoppas få användning av den i praktiken. Jag har inga ämneskollegor i vardagen att dela erfarenheter med så det här är en bra input.
Tvärvetenskaplig forskarmiljö
Forskarmiljön Rose är tvärvetenskaplig och finns representerat över hela ąű¶ł´«Ă˝s universitet i mĂĄnga ämnen, och den forskning som presenterades under dagen var ett bra exempel pĂĄ hur man möts mellan olika ämnen.
Moderna lärare på 1940-talet
Dagen inleddes med punkten Moderna lärare pĂĄ 1940-talet. Johan Samuelsson, professor i historia, Christina Olin-Scheller, professor i litteraturvetenskapens didaktik samt i pedagogiskt arbete, och Niklas Gericke, professor i naturvetenskapernas didaktik, alla frĂĄn ąű¶ł´«Ă˝s universitet, har i sin forskningsstudie gett lärarnas perspektiv pĂĄ undervisning i modersmĂĄl, biologi och historia, mellan cirka 1930 och 1950 i folkskola och pĂĄ läroverk. Studien grundar sig pĂĄ 850 lärarberättelser insamlade av Skolkommissionen. Forskartrion har bland annat sett att den tidens lärare var en del av demokratiseringen av skolan, att undervisningen var samhällsrelevant och att lärarna hade ett stort intresse för erfarenhetsbaserad kunskap.
°Ő·ˇł˘ł˘â€“a˛úľ±±ôľ±łŮ˛â&˛Ô˛ú˛ő±č;
Ett annat inslag handlade om TELL–ability, muntligt berättande som livskunskap och interaktionell kompetens i andrasprĂĄksundervisning. Forskargruppen bestĂĄr av Erica Sandlund, professor i engelska, Christina Olin-Scheller, professor i litteraturvetenskapens didaktik och pedagogiskt arbete, Birgitta Ljung Egeland, lektor i svenska sprĂĄket, Stina Lindgren, adjunkt i svenska som andrasprĂĄk, alla ąű¶ł´«Ă˝s universitet, samt Silvia Kunitz, lektor i engelska, Linköpings universitet.
Deras syfte har bland annat varit att fördjupa kunskapen om muntligt berättande (storytelling) i andraspråksundervisning och bidra med empirisk och teoretisk kunskap kring muntliga berättarkompetenser, praktiker och erfarenheter inom andraspråksfältet. Forskargruppen är just nu inne i sitt analysarbete så inga resultat är helt klara, men några observationer från elevintervjuerna presenterades. Bland annat kunde man se att det finns en stor variation gällande berättandekulturer mellan elever och deras familjer och att det finns starka kopplingar till sociala medier.
Välfylld dag
Ă–vriga inslag under dagen handlade om att undervisa om migration, ämnesdidaktisk skolutveckling samt en avslutande keynoteföreläsning av gästprofessor Brian Hudson, University of Sussex: A critical knowledge-led approach to curriculum research and teacher education across school subjects. Det hanns även med ett boksläpp av Testing Talk, med författarna Erica Sandlund, professor i engelska vid ąű¶ł´«Ă˝s universitet, och Pia Sundqvist, professor i engelskdidaktik vid Universitetet i Oslo.
Mer information
Rose (Research on Subject-specific Education) är en flervetenskaplig forskarmiljö med ett särskilt intresse för ämnesdidaktik – lärande och undervisning i ämnen. Fokus ligger på det som händer i klassrummet och på samspelet mellan lärare och elever i lärandeprocessen. En viktig del i forskningen är att bidra till teori- och praktikutveckling i skola och lärarutbildning.