Didaktisk forskning i praktiken
2024-06-17Den 13 juni arrangerades Ă„mneslärardagen. Dagen är en ĂĄterkommande mötesplats för diskussioner och erfarenhetsutbyte mellan lärare i skolan och forskare vid ąű¶ł´«Ă˝s universitet. I ĂĄr var temat ”Didaktiska modeller”. Cirka 300 lärare inom gymnasieskolans olika ämnen fick fördjupa sig i sin ämnesundervisning under ledning av universitetets främsta forskare inom ämnesdidaktik.
– Didaktiska modeller handlar om sätt att tänka kring hur didaktiska kunskaper kan användas av lärare i praktiken, säger Torodd Lunde, lektor i kemi med inriktning mot didaktik och en av dem som var med och arrangerade dagen. I stället för att tänka att forskningens roll är att ta fram evidens för vad som fungerar, så tänker man sig att den didaktiska forskningens roll är att ta fram kunskaper som lärare kan använda som stöd. Didaktiska modeller kan därmed ses som redskap för att utveckla undervisning.
Behov av praktiknära forskning
Under dagen fördjupade sig deltagarna i olika ämnen eller inriktningar. Ett ämne var idrott och hälsa där Madeleine Wiker, lektor i idrottsvetenskap, och Anders Knoph, adjunkt i idrottsvetenskap, höll i trådarna. Deras dag handlade om att visa på hållbar hälsoundervisning inom ämnet idrott och hälsa genom ämnesdidaktiska modeller.
– Forskning visar att det är ett stort gap mellan fältet och universitetet, vi behöver mer praktiknära forskning där lärare i idrott och hälsa på fältet deltar, säger Madeleine Wiker. Jag kan delge deltagarna den senaste forskningen, men mycket handlar också om att jag vill att de ska höra av sig om vad de ser för utmaningar. Det är då det blir levande forskning och inte bara något som vi forskare tror är viktigt.
Under eftermiddagens workshop låg fokus på hur lärare i idrott och hälsa kan arbeta med digitala didaktiska lärresurser. Ett verktyg gällande fysisk, psykisk och social hälsa samt kost och näring testades.
– Utifrån resultat kan eleven få en bättre självinsikt i hur fysisk aktivitet och goda levnadsvanor påverkar hälsa och skolresultat, säger Anders Knoph. Läraren kan med detta underlag på ett tydligare sätt hjälpa och vägleda sina elever till ökad kunskap utifrån individuella förutsättningar.
Ämneslärardagen – en uppskattad mötesplats
Förutom det positiva med att ta del av aktuell forskning, uppskattade deltagarna möjligheten att träffa kollegor.
– Det är kul att träffa lärare i samma ämnen och ta del av hur de ser pĂĄ undervisningen, säger Anna Wargclou, lärare i idrott och hälsa pĂĄ ąű¶ł´«Ă˝s Globala Gymnasium. Vi har fĂĄtt tid för diskussion och nu är det roligt att även fĂĄ göra nĂĄgot praktiskt under workshoppen.
– Man lär sig alltid något nytt. Det är viktigt att byta erfarenheter och konstatera att man inte är ensam om dagens utmaningar, säger Ilia Iliev, lärare i idrott och hälsa på Älvstrandsgymnasiet i Hagfors.
FrĂĄn Tingvallagymnasiet i ąű¶ł´«Ă˝ kom yrkeslärarna inom vĂĄrd- och omsorgsprogrammet Lena Persson och Sofie Finell. De tycker att det är positivt att bĂĄde fĂĄ ta del av forskning och träffa andra lärare.
– Det är värdefullt att prata med andra yrkeslärare inom andra program. Det är väldigt olika, men jag får också syn på likheter, säger Lena Persson.
– Det är en start på något som vi kan ta med oss tillbaka till skolan och jobba vidare med i höst, säger Sofie Finell.
Lyssna på poddföreläsningen
Utgångspunkten för årets ämneslärardag var poddföreläsningen Ämnesdidaktik och didaktiska modeller. I podden diskuterar forskare vad didaktisk kunskap kan bidra med och hur den kan bli användbar för lärare för att hantera utmaningar i planering, genomförande och utvärdering av undervisningsinnehåll. Området belyses från olika ämnesperspektiv och didaktiska perspektiv, bland annat utifrån den flervetenskapliga ämnesdidaktiska forskningen som bedrivs inom Rose, Research on Subject-specific Education.
Ă„mneslärardagen arrangerades av följande centrumbildningar pĂĄ ąű¶ł´«Ă˝s universitet: Centrum för sprĂĄk- och litteraturdidaktik (CSL), Centrum för de samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik (CSD), Science, Mathematics, and Engineering Education Research (SMEER), Regionalt utvecklingscentrum (RUC) och Pedagog Värmland. MĂĄlgruppen var lärare inom gymnasieskolans olika ämnen. UtifrĂĄn ämne placerades lärarna i fem olika spĂĄr: 1. biologi, kemi, fysik och matematik. 2. religion, historia och samhällskunskap. 3. engelska, svenska och svenska som andrasprĂĄk. 4. idrott och hälsa. 5. lärare i olika yrkesämnen.
Niklas Gericke, professor i naturvetenskapernas didaktik.
Niklas Gericke, professor i naturvetenskapernas didaktik.