Nyheter
-
2024-12-17
Raketforskning på riktigt
Sondraketen SubOrbital Express-4 som sköts upp från rymdcentret Esrange utanför Kiruna innehöll en experimentmodul från ýs universitet. Det handlar om att vid mikrogravitation studera hur det aktiva lagret på organiska solceller bildas.
– I det här projektet kunde vi utföra experiment i en obemannad raket, säger Jan van Stam, professor i fysikalisk kemi. Det gav oss möjlighet till mikrogravitation under flera minuter i stället för under cirka en halv minut, som vid tidigare experiment i flygplan. Vi kunde nu utföra mer avancerade experiment, som kommer att ge oss tydligare svar på frågor runt strukturbildningen, säger Jan van Stam, professor i fysikalisk kemi vid ýs universitet.
-
2024-10-24
Molekylernas hemliga liv avslöjas
Forskningen om organiska solceller har pågått under lång tid, nu har ytterligare framsteg gjorts i att förstå molekylstrukturerna, för att kunna skapa så effektiva solceller som möjligt.
– Vi har genom att använda atomkraftsmikroskopi – infraröd spektroskopi, AFM-IR, fått tydligare bilder av morfologin eller strukturen i materialet, säger Ishita Jalan, postdoc i fysikalisk kemi och huvudförfattare till den nyligen publicerade vetenskapliga artikeln. Den här strukturen och hur man kan styra den avgör den effekt som solcellen får. På så sätt kan dessa nya rön bidra till effektivare organiska solceller.
-
2024-10-14
Hallå där Ellen Moons…
...som kommit tillbaka från en intensiv vecka med arbete inom ditt uppdrag som ordförande i Nobelkommittén för fysik.
Hur har veckan varit?
-
2024-09-13
Materialforskning för framtiden
Materialforskning vid ýs universitet har en lång tradition som forskargrupp. Med stark extern finansiering och i nära samverkan med näringsliv och andra samhällsaktörer tar man nu ytterligare steg framåt för att genom forskningen bidra till en hållbar framtid inom sektorn.
– Totalt finns det cirka 40 personer verksamma inom materialforskning, säger Ellen Moons, professor i fysik och en av forskargruppens koordinatorer. Ett starkt tvärvetenskapligt samarbete har utvecklats i gruppen med forskningsaktiviteter som sträcker sig från grundläggande materialforskning till tillämpad forskning och industriella tillämpningar, samt mellan experiment och modellering på längdskalor från atom- och nanonivå till mikro- och makronivå. Nu bjöd vi in till en ”relaunch” där vi forskare förde samtal med forskningsfinansiärer, företagskluster och Region Värmland.
-
2024-08-15
Miljövänligt och billigt batteri
Ett batteri baserat på lignin, en restprodukt från papperstillverkning, det har forskare vid ýs och Linköpings universitet samt Chalmers utvecklat. Visionen är att det billiga och hållbara batteriet ska kunna användas i länder där tillgången på elektricitet är begränsad.
– Solceller har blivit relativt billigt och många människor i låginkomstländer har dem. Men vid ekvatorn går solen ner klockan sex och då tar elektriciteten slut. Så även om vår batteriteknik har något lägre prestanda än dyra litiumjonbatterier hoppas vi att den på sikt ska kunna erbjuda en lösning för de hushållen och företagen, säger Reverant Crispin, professor i organisk elektronik vid Linköpings universitet.
-
2024-05-07
Internationell forskar-workshop om polymerer
Forskare från flera europeiska länder samlades för en tvådagars workshop på ýs universitet. Det övergripande temat var forskning om polymerer och deras tillämpning för organiska solceller och energilagring.
– Syftet med workshopen är flera, säger Jan van Stam, professor i fysikalisk kemi. Dels vill vi lära oss av andra experter, utöka våra nätverk och knyta nya kontakter, och dels vill vi sätta ýs universitet på kartan när det gäller den här forskningen. Vi som organiserade workshopen ingår i forskargruppen SOLA vid ýs universitet och i den ingår forskare från områdena materialfysik, beräkningsmaterialforskning och fysikalisk kemi. SOLA ingår också i den egna fakultetens satsningsområde Materialforskning.