Nyhetsarkiv för Lun

2024-12-13
– Naturkunskapslärares kontinuerliga utveckling av ämnesdidaktisk kunskap är mycket viktig för att ge eleverna de kunskaper och färdigheter som krävs för att bidra till en hĂĄllbar utveckling pĂĄ jorden, säger Annika Forsler som disputerat med avhandlingen The Role of Pedagogical Content Knowledge When Teaching Sustainable Development in Science Education. Annika Forsler utbildade sig till gymnasielärare i geografi och biologi vid ąű¶ł´«Ă˝s universitet för 25 ĂĄr sedan.
2024-12-06
Den 3 december överlämnade Peter Honeth sin utredning om hur landets lärar- och förskollärarutbildningar ska reformeras till utbildningsminister Johan Pehrson och skolminister Lotta Edholm. Utredningens innehåll stämmer väl överens med den diskussion som förts med lärosätena under utredningens gång. Bland annat föreslås att det ska krävas minst betyg C i ämnet svenska för att komma in på  grundlärarprogrammen med inriktning mot F–3 och 4–6 samt till ämneslärarprogrammen.
2024-11-14
Sophia Jarlgård och Julia Lindgren-King har tilldelats priset Årets examensarbete. De har studerat könsskillnader i hur barn tar sig an en konstruktionsaktivitet i förskolans teknikundervisning. Under sina VFU-perioder observerade lärarstudenterna Sophia Jarlgård och Julia Lindgren-King att flickor och pojkar ofta närmade sig teknikaktiviteter på olika sätt under fri lek.
2024-11-07
Skolforskningsinstitutet har beviljat tre projekt vid ąű¶ł´«Ă˝s universitet bidrag till praktiknära skolforskning. Universitetet har även en medsökande till ytterligare ett projekt. MĂĄlet är förbättrad undervisning inom det svenska skolväsendet. Forskarna vid ąű¶ł´«Ă˝s universitet som beviljats bidrag har alla ett särskilt intresse för ämnesdidaktik, lärande och undervisning i ämnen.
2024-09-23

Hallå där och grattis…

Nyheter » 2024-09-23
… Per Blomberg, nybliven doktor i matematikdidaktik. Du har disputerat med avhandlingen Inferentiell statistik i grundlärarutbildning: Ett designforskningsprojekt om ämnesdidaktiska transformationer. Vad handlar din avhandling om?  – Avhandlingen behandlar ämnesdidaktiskt innehåll i statistik som bör erbjudas grundlärarstudenter inom lärarutbildningen.
2024-08-22
– Många forskare kan se att skolämnet modersmål förbättrar elevers studieresultat och läs- och skrivkunnighet, samtidigt som de får ökade språkkunskaper och en förstärkt flerspråkig identitet.
2024-05-27
”För varje komplext problem finns det ett enkelt svar – och det är fel”. Det är ett citat* som Christina Olin-Scheller, professor i litteraturvetenskapens didaktik och pedagogiskt arbete vid ąű¶ł´«Ă˝s universitet, gärna använder sig av när det gäller digital skolutveckling. – Det är dags att sluta leta efter de enkla svaren.
2024-05-03
Den 23-25 april arrangerades Yrkes-SM i ąű¶ł´«Ă˝ och yrkeslärarprogrammet och VAL-projektet var pĂĄ plats för att berätta mer om möjligheterna att bli yrkeslärare. – Vi vill att fler ska fĂĄ upp ögonen för att bli yrkeslärare, säger Maria Rundberget, utbildningssamordnare för Vidareutbildning av lärare, VAL, vid ąű¶ł´«Ă˝s universitet.
2024-03-18
Den 12 mars arrangerades Lärardagen som i år hade temat ”att hantera läraryrkets utmaningar”. – Det känns lite spänt men mest förväntansfullt nu när alla är på plats, sa Ida Erlandsson en av projektledarna, precis när mässan öppnade. I aulan hölls två intressanta föreläsare där Maria Wiman berättade om hur det är att arbeta som lärare det första året efter examen där hon gav tips på vad man kan tänka på.
2024-03-18
Före eller innan, de eller dem – ja språk och grammatik väcker känslor. Men vad är egentligen rätt och fel, eller är språk och grammatik mer än så? På Grammatikdagen fredagen den 22 mars ägnar lärare, elever och lärarstudenter en hel dag åt frågor och funderingar kring grammatik och språk. Grammatikdagen är ett nationellt evenemang som infaller fredag i vecka 12 varje år för att höja intresset för grammatik och språkstudier.
2024-03-08
Fredag 8 mars besökte utbildningsminister Mats Persson ąű¶ł´«Ă˝s universitet. – Det var väldigt intressant generellt. Jag är mycket nöjd, säger han. – Det var särskilt intressant att fĂĄ lyssna till Birgitta Persdotter om hennes forskning om socialtjänsten.
2024-02-26
Forskningsstudien ”Att skapa lekvärldar genom musikaliskt lekande” studerar pedagogers uppfattning kring musik och lek i fritidshem. Ett av resultaten är att de vuxna kan behöva släppa på kontrollen och själva leka.
2024-02-21
ąű¶ł´«Ă˝s universitet har ett samarbete med Victoria University (VU) i Melbourne, Australien, gällande utbytesstudier. Det innebär att förskollärarstudenter kan välja att studera termin fem pĂĄ plats i Australien.
2024-02-20
Pedagog Värmland är mötesplatsen för yrkesverksamma inom samtliga skolformer, lärarutbildare, lärarstudenter och forskare. Tobias Berger har varit redaktör ända sedan lanseringen 2013. Nu lämnar han över till LinnĂ©a Andersson, administrativ assistent pĂĄ Lärarutbildningen vid ąű¶ł´«Ă˝s universitet. – Det känns väldigt roligt att ta över som redaktör för Pedagog Värmland, säger LinnĂ©a Andersson.
2024-02-01
Sofie Nilsson, lärare pĂĄ VĂĄlbergsskolan i ąű¶ł´«Ă˝ och doktorand i pedagogiskt arbete pĂĄ ąű¶ł´«Ă˝s universitet, har tilldelats Kungliga Vetenskapsakademins Svenska NationalkommittĂ© för geografi och Svenska Sällskapet för Antropologi och Geografi, SSAG:s ĂĄrliga lärarpris i geografi. Sofie Nilsson vinner priset med SSAG:s nominering: Ӂrets pristagare Sofie Nilsson är en entusiastisk och väldigt skicklig lärare som lyfter geografiämnet inom skolans ämnesgrupp och i kommune
2024-02-01
I en mer komplex och orolig värld behöver blivande förskollärare bli mer förberedda inför att undervisa kring normer som rör samtid, religion och världsbilder. Vad är deras egen världsbild kontra samhällets baserat på kunskap och vetenskap? Känner de sig inkluderade i sättet som det undervisas på förskollärarprogrammet inom det här området?
2024-01-24
Antropocen är en föreslagen geologisk tidsålder som definieras av människans inverkan på jordens ekologiska system. Detta innebär utmaningar även i utbildningssammanhang.